Az ülőmunka veszélyei

2023.02.13

Ezt olvasva, most biztosan mosolyt csaltam az arcodra és éppen azt gondolod: "Vicces vagy,azért az ülésbe még senki nem halt bele...". Ami való igaz, de a veszély alatt nem is erre gondoltam. Mond csak, szokott fájni a csuklyád? A lapockád? Derekad? Nyakad?
Személyes észrevételem és tapasztalatom azt mutatja, hogy az emberek többsége nincs tisztába vele, hogyan kell helyesen ülni. Tudtad, ha naponta több órát ülsz, jobban terheli a gerinced mint az állás? Egy rossz ülő pozícióban majdnem kétszeresen jobban terhelődik a porckorongod, mintha állnál. Na? Felkeltettem már az érdeklődésed? Figyelj, mert mondok érdekesebbet is, csak olvass tovább! 

Az ülő életmód káros hatásai

Az ülő munka és az inaktív életmód általában kéz a kézben jár. Azok akik naphosszat monitor előtt ücsörögnek, nagy részük nem mozog eleget, vagy egyáltalán és ezt a rossz testtartás még fokozza, aminek az eredményei a következők lehetnek:

1. Mozgásszervi problémák

Ahogy azt már korábban is írtam, az ülés jobban terheli a gerincet, mint az állás. A mozdulatlanság és helytelen ülés nagyon megviseli a porckorongokat, aminek következtében porckorongsérv vagy gerincsérv és meszesedések alakulhatnak ki. A gerinc mellett az izmok, ízületek és porcok is károsodnak, amik fájdalommal járhatnak. A mozgásszegény életmód és ülő munka a csontok, far-és lábizom gyengülését, valamint a nyak és váll környékén fellépő fájdalom és merevség okozója. Utóbbi miatt gyakori fejfájások is jelentkezhetnek

2. Keringési és emésztési problémák

Mozogj!Tudom, hogy elcsépelt és már a csapból is ez folyik, de hidd el nem véletlenül. Mindamellett, hogy testmozgás hiányában nagyobb az elhízás esélye, de még a cukorbetegség is gyakrabban alakul ki. Az ülő életmód hatására keringési problémák léphetnek fel, mint például magas vérnyomás, vizesedés stb.

A szükséges minimum mozgás

Tisztába vagyok vele, hogy az emberek 80% nem szeret mozogni, pláne sportolni. De legalább annyira legyen akaraterőd, hogy a szükséges minimumot lenyomod. Egy felnőtt embernek az ajánlott mozgás hetente legalább 150 perc kardió mozgás és 2×30 perc izomerősítő mozgás.

Mindig van megoldás

Természetesen a cél, hogy megelőzzük a fent leírt megbetegedéseket, amihez a következő pontok a segítségedre lehetnek:

  • Mindig figyelj a helyes üléstartásra
  • Ne maradj sokáig egy pozícióban
  • Használj kényelmes székes
  • Óránként legalább egyszer állj fel és mozgasd át magad, nyújts le!
  • Csenj bele egy kis mozgást a mindennapjaidba (ez lehet akár egy jól eső séta is)
  • Járj masszíroztatni vagy köpölyözésre
  • Megelőzésre vagy esetleg a már kialakult mozgásszervi problémákra helyeztess fel kinesio tapet!

Tekints úgy a testedre, mint egy tokra, minél jobban vigyázol rá, ő annál tovább fog téged megvédeni.
Ha már felütötte fejét a baj és rehabilitációra van szükséged, keress meg és segítek!