Miért nem fejlődök?

2022.10.19

Ez a kérdés mindig megüti a fülem és, hogy őszinte legyek volt testépítő versenyzőként érzékenyen is érint. Tapasztalatom szerint a legtöbb ember azt gondolja, hogy a fejlődésnek látszódnia kell már 1-2 hónap vagy akár fél éven belül. Nos az elmélet részben igaz, amennyiben heti 7 napból legalább 5 alkalommal intenzíven! és helyesen edzel, megfelelően táplálkozol, figyelsz a folyadékbeviteledre valamint az alvásodra és szeded a fejlődésedet támogató táplálékkiegészítőket. Ja...hogy ezek részben, vagy csak majdnem igazak rád? Akkor mitől vagy kitől várod a fejlődést?

A social felületeknek (lásd tik-tok, instagram, youtube stb...) és sok -már bocsánat a kifejezésért- kókler személyi edzőnek köszönhetően téves elvárások alakulnak ki bennetek. Rengeteg olyan videóval és mondattal találkozom, hogy ha ezt az 1 gyakorlatot csinálod 1 hónapon keresztül akkor brutál feneked lesz és társai. Ez persze faszán hangzik ki ne akarna nagy és kerek popsit ilyen rövid időn belül és semmit nem kell csinálnia hozzá, csak naponta ezt az 1 gyakorlatot. Szakmabeli, személyi edzői, versenyzői és 20 éves tapasztalatom azt mondatja velem, hogy itt az ideje eloszlatni a tévhiteket és tiszta vizet önteni a pohárba. Pontokba szedtem, hogy mi is kell valóban egy fejlődéshez!

1. Edzés szám

Persze ez függ az ember idejétől, anyagi helyzetétől, lehetőségeitől és hozzáállásától is! Tapasztalatom szerint az utóbbi okozza a legnagyobb problémát. A vendégem fejlődni szeretne, vannak céljai és ezért heti 3 alkalommal jár edzeni. Vagyis járna, mert sokszor közbejön ez-az és lemondja. Ezzel nem is lenne baj, ha lenne benne akarat, hogy a kiesett edzést pótolja még az adott héten. Kérdezem én, ha a célokhoz kitűzött heti edzésszámot nem hogy növelnék, de inkább csökkentjük, elfogjuk érni a célunkat?

2. Edzés intenzítása

A kedvencem: két ismétlés között 3 pisiszünet. Mikor elkezdene megjelenni a homlokodon egy kierőszakolt izzadságcsepp és már elkezdenél érezni némi izomfájdalmat is, na ilyenkor mész el gyorsan vizet tölteni, cipőt igazítani, hajat felkötni mert megijedsz a fájdalomtól. Mosolyogsz igaz? mert tudod, hogy igazam van... Szerinted így fejlődni fogsz? Az izomfájdalom mutatja, hogy jól csinálod, hogy megdolgoztatod azt a fránya izmot hiszen csak így fogod elérni a céljaidat. Amikor lemész edzeni, mindig tedd fel magadnak a kérdést: Edzeni jöttem, vagy időt tölteni?

3. Gyakorlatok helyes kivitelezése

Az ördög a részletekben rejlik. Nagy általánosság, de az edzésnél is igaz. Ha nem úgy tartod a csuklód, nem úgy emeled a kezed és még sorolhatnám, nem azt az izmot és nem olyan intenzíven fogod megdolgozni amit szeretnél. Mi személyi edzők ( és nem a divat személyi edzőkről beszélek) sem véletlen tanultuk. Ha nem vagy biztos a helyes kivitelezésben, inkább kérj segítséget egy szakmabelitől. Itt szerényen megjegyezném, hogy a haver, aki 2 éve lejár a terembe, nem válik szakmabelivé és nem jelenti, hogy a gyakorlatokat helyesen végzni!

4. Táplálkozás

A szűk keresztmetszet. A legtöbben biztos, hogy ennél a pontnál véreznek el. Tudod ugye, hogy a fejlődés elérésében, miként oszlanak el az arányok? 70% a táplálkozás és 30% az edzés. Azt kell mondjam, a kettő összhangban van és nincs egyik a másik nélkül. Miért? Mert, ha keveset eszel mondjuk napi 2-3 alkalommal -és igen, hiába rizs csirkét- nem ad elég energiát az edzésedhez. Hiába akarod majd kimaxolni a gyakorlatokat, azt fogod észrevenni, hogy nincs erőd, hamar elfáradsz, vagyis az aznapi edzésed kuka. Szintén eredménytelen lesz az edzésed, ha "szemét" kaját eszel. Túl sok kalóriát és olyan tápanyagokból viszel be többet (pl. zsír), ami nem az eredményt, hanem a stagnálást vagy visszaesést fogja okozni. Félre értés ne essék, attól, hogy naponta ebédre rizs-csirkét eszel, de mellette "csak" egy kis chips, csak egy fél pizza és cukros üccsi lecsusszan még nem eszel rendesen. Fejezd be! Ezzel ne nyugtasd és csabd be magad! Azt a tévhitet, hogy az egészséges táplálkozás a rizs-csirke kombónál kezdődik, pedig gyorsan felejtsd el, mert ennél sokkal finomabban, változatosabban is lehet jól táplálkozni!

5. Életmód

Itt főleg az alvásra és kiegyensúlyozottságra gondolok. A jó edzéshez nem elég fizikailag, szellemileg is toppon kell lenned. Ha nem alszod ki magad, fáradt vagy és stresszes, akkor a gyakorlatok közben nem leszel ott fejben, nem figyelsz a hatékonyságra, erőd sem lesz és csak arra gondolsz, hogy mikor lesz már vége. Így az edzésed szintén kuka!

6. Táplálékkiegészítők


Ahogy azt korábban írtam a tápkiegeknek bár kulcsszerepe nincs a fejlődésben, de támogatják, elősegítik, sőt gyorsíthatják is azt. Megpróbálom nem tudományosan, hanem egyszerűbben értelmezhetőbb módon elmagyarázni. Nem csak az izomfejlődésnek, de az emberi szervezetnek is szüksége van bizonyos "alapanyagokra" (ezek a vitaminok, ásványi anyagok, makrotápanyagok) a megfelelő működéshez. Persze ezeknek az "alapanyoknak" egy része bevihető megfelelő táplálkozással, de csak egy része. Ezt úgy kell elképzelni, hogy szeretnél varrni egy ruhát. Tudod, hogy mennyi anyagod van, és azt is, hogy mennyire van szükséged a teljes ruha elkészítéséhez. Mit csinálsz, ha még nincs kész a ruha, de nincs több alapanyagod? Hát pótolod!

Nem is gondoltad volna, hogy ennyi minden kell a fejlődésedhez, igaz? Sokkal összetettebb és nehezebb, mint ahogy azt sokan hírdetik. Nem azzal jutsz előrébb, ha másokat elrettentő módon nagy súlyokkal edzel, hanem a kitartásoddal, szorgalmaddal és elszántságoddal. Ezek lesznek azok a tulajdonságok amik segítenek az utadban, hogy betartsd a diétád, hogy ammikor beszarsz már a fájdalomtól, akkor is megcsináld az utolsó ismétlést és nem hagyod saját magad lebeszélni az edzés kihagyásáról, amikor rossz napod vagy heted volt.

Nekünk személyi edzőknek az a feladatunk, hogy átadjuk a tudásunkat, megválaszoljuk a kérdéseiteket, összerakjuk az edzéseteket, étrendeteket és megmutassuk a gyakorlatok helyes kivitelezését. Igyekszünk támogatni, motiválni Titeket, de helyettetek edzeni és tisztán étkezni nem tudunk. A fejlődésed 80%-a kizárólag rajtad múlik!