Konditermi edzés

A fitness teremben végzett edzés a legelterjedtebben ismert edzésfajta. Előnye, hogy egy jól felszerelt gépparkkal (gépekkel, súlyzókkal, egyéb sporteszközökkel) tudunk edzeni és mindezt egy helyen. A súlyzós edzés tökéletesen alkalmas a szabadsúlyos edzésekhez, a gépeken végzett gyakorlatok pedig a kötött pályás edzésekben lehetnek segítségünkre. Ezeknek az eszközöknek a kombinálása hatékony, gyors fejlődéshez vezet, ami valljuk be mai rohanó világunkban egy fontos szempont lehet.

Mire jó? Gyakorlatilag mindenre! Ha fogyni szeretnél, ha izmosodni szeretnél, ha rehabilitációról van szó, akkor biztos megtalálod a céljaid eléréséhez a megfelelő edzésmódszert. Ehhez viszont szükséged lesz sok-sok eszközre, hogy minél változatosabb legyen az edzésed, ne legyen monoton, unalmas a mozgás. A konditerem pont ezt adja meg Neked. 

Kinek ajánlom? Nemtől és kortól függetlenül mindenkinek. Ha tetszenek a klasszikus kondiedzések esetleg még ötvöznéd a modern edzésmódszerekkel, akkor ezt a helyet neked találták ki. Egy jól felszerelt teremben sok modern kondigép van, amelyek használat, beállítása sok esetben nem egyértelmű. A rosszul végzett gyakorlatok nem hatékonyak, rosszabb estben sérüléshez vezetnek, ezért ha teheted kérd egy szakember, személyi edző segítségét.

TRX

A világ első olyan teljesítményedzés eszköze, amit arra terveztek, hogy a testsúllyal való edzés egész testre kiterjedő gyakorlatainak hihetetlen tárházát biztosítsa. A szabadalmaztatott tervezési sajátságoktól, és évekig tartó gyártási fejlesztésektől zsúfolt TRX-et az emberi testre optimalizálták. Ez lehetővé teszi a felfüggesztéses edzéstechnikák teljes skálájának végrehajtását, bárhol, bármikor és bárki által.

Mire jó? A gravitációs központod pont a csípőd felett, a test középvonalán helyezkedik el. A testhelyzet megváltoztatása eltolja a gravitációs központod, de a legtöbb mindennapi tevékenység során azért a törzsed határain belül marad. A test izomerőt használ, hogy kontrollálja a gravitációs központját mozgás közben. A felfüggesztéses edzéstechnikákat úgy tervezték, hogy szándékosan elmozdítsák a gravitációs központod, ez pedig minden gyakorlat során aktiválja a core izomzatot. Akár melltől tolást ("Suspended Chest Press") vagy hátizom ("Row") gyakorlatot végzel, akár kitörést, atomik fekvőtámaszt, vagy bicepszhajlítást, a teljes core izomzatod valóban funkcionális módon a test stabilizálásával és egyensúlyozásával van elfoglalva. A felfüggesztéses edzés funkcionális gyakorlatokat és dinamikus pozíciókat használva fejleszti a core erőt, sokkal hatékonyabban, mint a hagyományos, talajon hanyattfekve végrehajtott hasizom erősítő gyakorlatok. A kifejezetten hasizmokat célzó intenzív gyakorlatok széles skálája mellett a core izmok erősítése jelen van minden hát-, váll-, mell-, csípő-, és láberősítő gyakorlatnál is.

Kinek ajánlom? Ezek a gyakorlatok abban különböznek a hagyományos gyakorlatoktól, hogy a gyakorlatot végző kezeit vagy lábait egy felfüggesztési pont tartja, miközben testének másik vége a talajjal érintkezik. A TRX-et használva a testsúlynak a kívánt százaléka terheli a megcélzott testzónát, a gyakorlat során pedig ezt a súlyt mozgatjuk. A TRX edzéseket alkalmas azoknak, akik egyszerre szeretnék növelni az erőt, az állóképességet, a koordinációt, a hajlékonyságot, valamint a "core" izmok stabilitását.

Funkcionális edzés

A funkcionális edzés nem izolációs gyakorlatokra épül, mint a konditermi edzés, hanem a teljes testre fókuszál. Nem edzük külön a felső- alsótestet és nincs például mell- vagy lábnap. A funkcionális edzést nem az eszközök, hanem a módszer teszi azzá, ami! Funkcionális edzés lehet például: TRX, kettleball, crossfit stb.

Mire jó? Ez az edzésforma nagyon elterjedt az élsportolók fizikai állapotának fejlesztésében.A gyakorlatok könnyen bármely sportág edzéseinek része lehet sportágspecifikusan.  Állóképesség, koordináció, gyorsaság és erő fejlesztésére alkalmas. Akár a zsírégető pulzustartomány folyamatos fenntartásával is tudsz edzeni, ha fogyni szeretnél. Ha állóképességet szeretnél fejleszteni, arra is tökéletes. Lehet egyéni és csoportos edzés formában végezni. Lehet személyi edzés keretén belül vagy egy jó hangulatú, motiváló csapat részeseként fejlődni. A csoportos edzés előnye, hogy a csapat tagjai tudják egymást motiválni, "húzni".

Kinek ajánlom? Lehetsz kezdő vagy haladó, mindenki a saját fizikai állapotának megfelelő súllyal, tempóban edz. Mivel a gyakorlatok a természetes mozgásokra épülnek pl guggolás, emelés, mászás, ezért minimális mozgáskoordináció és ügyesség elég a gyakorlatok végrehajtásához. Szeretni fogod ezt a mozgásformát, ha fogyni, állóképességet növelni, koordinációt fejleszteni szeretnél. Ha pedig élsportoló vagy és robbanékonyságot, koordinációt szeretnél fejleszteni, akkor megtalálod benne az amire szükséged lesz.