3 tipp, hogy kitudj lépni a komfortzónádból

2023.01.09

Komfortzóna...Ezzel a szóval már biztosan sokszor találkoztál, de azt is tudod, hogy valójában mi az, miért ragaszkodunk hozzá ennyire és félünk belőle kilépni? Vizsgáljuk meg egy kicsit közelebbről, tabuk nélkül. Ha már személyi edző vagyok, olyan példákat fogok írni, amikkel rendszeresen találkozom és kíváncsi vagyok, hogy megtalálod-e mi a közös bennük.

"Tudnék keményebben is edzeni, csak sajnos két hete náthás voltam és még nem tért vissza az erőm."
"Szeretnék lefogyni. Tudom ehhez diétáznom kellene, de a munkám miatt ezt nehezen tudom megoldani."
"Nem akartam lemondani a mai edzést, de annyira esik az eső, nem tudok elindulni."

Na? Megtaláltad miben hasonlítanak egymásra a kijelentések?

Segítek...Abban, hogy akik ezeket mondták, a könnyebbik megoldást választották, vagyis a komfortzónájukon belül maradtak. Ahhoz, hogy lefogyj le kell mondanod a zsíros és egészségtelen kajákról. Ahhoz, hogy keményen edz, izzadnod és megszakadnod kell. Ahhoz, hogy akármennyire lusta vagy elmenj edzeni, erőt kell venned magadon. A komfortzónádból való kilépés az, amikor a nehézséget választod a kényelem helyett.

A komfortzóna amennyire hasznos, annyira hátráltató tud lenni, éppen ezért nézzük meg, hogy mi az a 3 kulcs, ami nyitja a komfort bilincset.

1. Ne ragaszkodj az elképzeléseidhez

Mi emberek hajlamosak vagyunk egy idealizált és elképzelt "Én"-t kergetni. Ez alatt azt értem, hogy sokszor saját határainkat, képességeinket, vagy azok hiányát már azelőtt eldöntjük, hogy valóban tisztába lennénk vele. Ezek az elképzelések bár rendelkezhetnek valós alappal, de teljesen tévesek is lehetnek. Az egésznek a rákfenéje ott kezdődik, hogy minél hosszabb ideig ragaszkodsz egy adott elképzeléshez, annál inkább igyekszel majd visszaigazolásokat keresni rá.

Tipp: Ahelyett, hogy visszaigazolásokat keress az elképzelésedhez, változtasd meg, vagy legalább tedd próbára a valóság tartalmát.

Például: "Nem tudok lefogyni". Ne azokat a pillanatokat elevenítsd fel, amikor kudarcba fulladt a diétád, hanem azokat, amikor diétáztál. Ha kell kezd el újra és újra és újra. Nem az a lényeg hányszor futsz neki, hanem hogy elérd a célod, ehhez pedig ki kell lépned a komfortból.

2. Merj hibázni

A hibázástól való félelem is egy a sok képzeletbeli elvárás közül. Mi van akkor, ha azt mondom, hogy a hibázás valójában nem negatív tartalmú, csak mi töltjük meg azzal? A tanulási folyamat elengedhetetlen része, természetes ciklusa a próbálkozás-hibázás-próbálkozás-siker. Különben is, kit érdekel hányszor hibázol, ha eléred a végeredményt?

Tipp: Engedd meg magadnak, hogy hibázz. Ha elrontasz valamit, ne azon rágódj miért nem csináltad jól, gondolkodj inkább azon, hogyan javítsd ki!

Személyi edzőként én sem a tökéletesre törekszem a tanítványaimnál, nem az a cél, hogy minden gyakorlatot úgy tudjon csinálni, ahogy az a nagy könyvben megvan írva. Szépen lassan, mozdulatról-mozdulatra építjük fel a gyakorlatokat, sok hibával, hogy érezze a különbséget helyes és helytelen kivitelezés között. Az edzés is egy tanulási folyamat, időt, energiát, hibázást követel, de ha ki tudsz lépni a komfortzónádból, akkor az eredmény garantált lesz!

3. Nézz szembe a félelmeiddel

Természetesen nem arra gondolok, hogy ha félsz a magasságtól, akkor ugorj ki egy repülőből. Ennél burkoltabb és sokszor nem is tudatos félelemről fogunk most beszélgetni, az olyanokról mint:

"Alj, mit fog szólni, ha..."
"Nem megyek le a konditerembe, mert mit gondolnak majd rólam az emberek."
"Nem váltok munkahelyet, mert mi van ha..."

Legtöbbünknek az a külső és belső elvárása van saját magával szemben, hogy tökéletesnek, hibátlannak kell lennie mindig és mindenben. De őszintén, létezik bármi, ami tökéletes lenne, és ha igen, az nem baromi unalmas egy idő után?

Tipp: Próbáld meg legyőzni a félelmed, és rengeteg ajtó kinyílik előtted. Tudd elfogadni, hogy sosem leszel tökéletes. Az élet a felfedezésről, tanulásról és megtapasztalásról szól.