Miért fázunk meg ősszel?

2022.10.11

Ha ősz vagy tél, akkor megfázás! Bár a covid már viccet csinált ebből,  viszont ez valóban nem csak klisé, hanem tudósok által bebizonyított tény, hogy a hőmérséklet csökkenésével, egyenes arányosan gyengül az immunrendszer is. Persze, mint mindennek, ennek is megvan a tudományos, biológiai magyarázata, amit most érthetően el is magyarázok.

A légutainkban védekező sejtek, mondjuk úgy, "felügyelők" találhatóak. Normális testhőmérsékletnél ezek a felügyelők veszélyt érzékelve szólnak a "biztonsági őröknek" (vírusfejlődést gátló fehérjéket előállító sejteknek), hogy eltávolítsák a betolakodót, vagyis a vírust. Ha csökken a hőmérséklet akkor a biztonsági őrök nem érzik jól magukat, kevesebben lesznek és nem tudják hatékonyan végezni a munkájukat, így a vírus szabadon garázdálkodhat bennünk. Természetesen a külső hőmérsékletváltozást nem tudjuk befolyásolni, viszont az immunrendszer erősítésével, támogatásával nem csak segíthetjük, de hatákonyabbá és eredményesebbé tehetjük a védekezést is.

Az immunrendszerünk 70%-a a bélrendszerünkben van

Fontos tudnod, hogy az immunrendszerünk szoros kapcsolatban áll a bélrendszerünkkel, hiszen az immunrendszer 70%-a a gyomor-bél traktusban található meg. A jótékony bélbaktériumok tanítják meg az immunsejteket az aktivitásra és serkentik a termelődésre, valamint létfontosságú anyagokat, vitaminokat is termelnek. Ha életed során legalább egyszer foglalkoztál tudatos táplálkozással (akár rövid időre is), biztosan tapasztaltad, hogy mind a közérzeted, mind az energiaszinted mennyit javult. Nem véletlen... Ahhoz, hogy jól működjön az immunrendszered, szükséged lesz az egészséges bélflórára is!

Hogyan erősítheted az immunrendszered?

Azt már tudjuk, hogy mennyire fontosak a hasznos baktériumok az immunrendszerünk megfelelő működésében, ezért az a cél, hogy ezeket a baktériumokat segítsük a szaporodásban és működésben. Ennek több módja is van:

  • Táplálkozás: A tudatos és változatás táplálkozást most sem győzöm hangsúlyozni. Minél többféle zöldséget és gyümölcsöt eszünk, annál többféle jótékony baktériumot tudunk táplálni. Igyekezz rostban gazdag ételeket fogyasztani.
  • Életvitel: A stressz nem segít a problémák megoldásában és a bélbaktériumoknak sem. Próbáld meg kerülni, vagy jobban kezelni a stresszt okozó helyzeteket. Mozogj, ha teheted akár minden nap, szívj friss levegőt legalább napi 20 percet és ami a legfontosabb pihenj! A nyugodt és elegendő éjszakai alvás elengedhetetlen az egészséges szervezethez.
  • Vitaminok: A hazai piacon számos vitamin és immunrendszer erősítő terméket adnak el. Ezekből már akkora a kínálat, hogy nem csoda, ha elveszel benne és nem tudod melyiket és miért szedd. Bár a megfelelő, vegyes táplálkozással a tápanyagszükségletünk, vitamin és ásványianyag igényünk szinte fedezhető lenne, viszont a mai gyümölcsök és zöldségek minősége, valamint egy hirtelen felmerülő állapotváltozás miatt kiegészítésre lehet szükség. A legfontosabb vitamin a D-vitamin, C-vitamin, E-vitamin, Szelén, Cink.

Ha Te is az egyszerű és gyors megoldásokat keresed mint én, akkor a Blade Sport multivitamin csomagját tudom Neked ajánlani, amit én is szedek. Kis tasakokba van kiporciózva 30 napra. Ha pedig nem szeretnél bogyókat bekapni, jobban bírod a por állagú készítményeket, akkor a Blade Pro Vitamins por állagú készítményét szintén tudom ajánlani. Mind a kettő egy komplex multivitamin, szedése mellett nem szükséges más. A termékekről bővebben nálam is érdeklődhetsz!