Edzőterembe Lépés Félelem Nélkül

2023.08.14

Tudom, milyen nehéz néha átlépni a komfortzónánkat, főleg akkor, ha konditeremről és edzésről van szó. De hidd el, nem vagy egyedül ezzel a félelemmel! Mindannyian ismerjük azt az érzést, amikor habozunk a konditerem bejárata előtt, és menekülési útvonalat keresünk a futópad helyett. Azonban itt az ideje megtörni ezt a ciklust, és akarom, hogy tudd: a kezdeti nehézségek mindig a siker útjának részei.

Vegyük például azt az időt, amikor én is először léptem be egy konditerembe. Valószínűleg úgy néztem ki, mint egy kis nyúl a farkasok között. Az izmok helyett inkább csak az összezavarodott tekinteteket gyűjtöttem be. De talán éppen ez a kezdő ügyetlenség és az "én sem vagyok tökéletes" felismerése vezetett odáig, hogy ma már személyi edzőként segíthessek másoknak hasonló helyzetben.

Kifogásokat és ellenérvek

Na de nézzük csak azokat a gyakori kifogásokat és ellenérveket, amiket már a pályafutásom során hallottam: 

Kifogás: "Félek, hogy mások mit fognak gondolni."

Az igazi kérdés itt az, hogy vajon mit gondolsz te saját madaról? A legtöbb ember a maga életével van elfoglalva, és nem szán időt arra, hogy másokat megítéljen. A konditeremben lévő emberek többsége már átélte azt az izgalmas pillanatot, amikor először léptek be. Sokan tiszteletet éreznek a kezdők iránt, mert pontosan tudják, milyen volt az első lépés.

Kifogás: "Túl sok a súlyom, és szégyenlem magam."

Az igazság az, hogy mindenki kezdi valahol. Az emberek nagy része nem egy profi sportolóként született. A súlyunk nem határozza meg az értékünket. Az edzés célja éppen az, hogy jobban érezzük magunkat a bőrünkben és fejlesszük az egészségünket. A konditerem egy támogató környezet, ahol mindenki ugyanazért a céllal van jelen: a személyes fejlődésért.

Kifogás: "Nem tudom, hogyan csináljam, félek, hogy elrontom."

Az első lépések soha nem voltak egyszerűek senkinek. De ahogy egy baba is megtanul járni kis lépésekkel, úgy leszel te is egyre ügyesebb az edzésben. 

Ahogy mindenre, úgy ezekre is van megoldás.

Nézzük csak:

Mosolyogj a zavarodottságodon! Igen, mindenki megtapasztalta már az "első napos" érzést. De gondolj bele, hogy mindenki, aki most a konditeremben edz, valaha kezdő volt. És most látod őket - igazán ügyesek, igaz? Akkor gondolj a jövőbeni önmagadra, mert te is ügyes vagy.

Kezdd kicsiben és fokozatosan! Nem kell egyből az összes súlyzóval hadakozni vagy az összes gépet kipróbálni. Egy egyszerű séta, könnyű cardio vagy néhány könnyű súlyzós gyakorlat tökéletes kezdés.

Hozz egy barátot vagy edzőtársat! Minden könnyebb, ha nem egyedül csinálod. Szervezz egy barátoddal közös edzéseket, vagy gondolkodj el azon, hogy milyen lenne, ha a fejlődésedben egy személyi edző segítene.

Lépj be egy barátságos közegbe! Ha a konditeremben úgy érzed magad, mint egy hal a szárazföldön, találj egy olyan helyet, ahol az emberek támogatóak és barátságosak. Egy olyan hely, ahol mindenki együtt örül a fejlődésnek.

Gyere, hagyd ott a kifogásokat, és kezdj neki! A konditerem nem csak a testünket, hanem a lelkünket is formálja. És ne feledd, mindenki, aki ma már ügyes, egyszer kezdő volt. Csak merjünk lépni!

Írj nekem bátran, és kezdjük el ezt az izgalmas utazást az egészséges és boldog élet felé. Ne feledd, te vagy a saját hősöd!

Edzésen találkozunk!