Ezt biztosan nem tudtad a kollagénről!

2022.11.18

Előre szólok, hogy ez a cikk hosszabb lesz a szokásosnál. Oké, VÁRJ! Ne szemezz a "vissza" és "X" gombokkal, hidd el érdemes végig olvasnod, mert olyan fontos információkkal látlak el, amit eddig egyáltalán nem vagy részleges tudtál és garantáltan hasznodra válik!
Ahogy az a szalagcímből már kiderülhetett, a mai írás témája a kollagén lesz. Erről a fehérjéről (igen ez egy fehérje) már biztosan sokat hallottál, valószínűleg tudsz is róla dolgokat, azonban szeretném, ha egy átfogó és pontos képet kapnál arról, miért is nélkülözhetetlen az emberi szervezet számára. Nem fogok bele menni mindenféle tudományos magyarázatokba, nem terveztem virtuális biológia órát tartani, igyekszem számodra egy emészthető módon átadni az infókat. 

Kezdjük az alapoktól, mi is az a kollagén?

A kollagén egy ragasztóként működő strukturális fehérje, ami a sejtek közötti tér, porszövet felépítésében, valamint a csontok rugalmasságában játszik kulcsszerepet. Szervezetünkben ez az egyik leggyakoribb fehérje (a szervezetben lévő teljes fehérje 30%-a).

Hogyan képződik a kollagén a szervezetben?

Tekintve, hogy a kollagén is egy fehérje, így az ő építő kövei az aminosavak. Az aminosavakat úgy képzeld el, mint az alapanyagok összességét. Alapanyagok nélkül nem tudsz sütit sütni, vagy házat építeni. Ha ezeket az alapanyagokat beviszed táplálkozással a szervezetedbe, akkor abból tud majd kollagént termelni. Biztos hallottad már, hogy 21 éves kor után nem termel a szervezet kollagént. TÉVES! Termelni termel, csak fokozatosan lassul.

Mire jó a kollagén?

1. A fiatalos megjelenés titkos fegyvere:
Amikor meghallod a kollagén szót, biztos, hogy az első ami eszedbe jut az a ránctalanítás, fiatalos megjelenés, ragyogó bőr. A bőrön belüli kollagén valós és tartós előnyei belülről kifelé jönnek, vagyis nagyon jól hangzik, hogy "magas kollagén tartalmú krém", de valójában ebből semmit nem hasznosít a szervezeted. Még mindig fehérjéről beszélünk, vagyis az "alapanyagokat" szájon át kell a szervezetbe juttatni, hogy kollagénné alakítsa a szervezet és úgy tudja kifejteni a jótékony hatásait. A fehérje shaket sem kened a bicepszedre...Vagy igen?

  • Javítja a bőr rugalmasságát
  • Csökkenti a ráncokat
  • Növeli a bőr egészségét
  • Csökkenti az arcbőr érdességét
  • Megakadályozza az UV-károsodást

2. Viszlát töredezett körmök és hajhullás
A kollagén nem csak erősíti a körmöket és segíti a növekedésüket, de az új kutatások szerint megakadályozhatja a haj vékonyodását, őszülését és hullását.

3. Az izmok támogatója
Fehérje lévén az izmok növekedésében és regenerálódásában is létfontosságú szerepe van. Ki gondolta volna mi? Kimutatták, hogy a kollagén növeli az izomerőt, hatékonyabbá teszi az edzéseket és segít a regenerációban is.

4. Szüntesd meg az ízületi fájdalmakat
Talán ez az a pont, ami a legközelebb áll hozzám és, ami az egész cikk témáját ihlette. A testépítői múltamnak köszönhetően nem meglepő, hogy bizony az ízületeim elfáradtak. Edzés és biciklizés közben szoktam érezni, hogy a könyököm, valamint a térdem fáj, sokszor annyira, hogy egyes gyakorlatokat nem tudtam hatékonyan végezni. Olvastam meg hallottam is már a kollagénről, de bevallom én sem voltam egy nagy hívő, majd 2 hónappal ezelőtt, párom unszolására végül kipróbáltam. Nem hiszed el (mert én sem hittem), de szinte 1 hét után éreztem a hatását. Ahogy teltek a napok, fokozatosan, egyre jobban tudtam terhelni a könyököm és a térdem. Mostanra szinte teljesen elmúltak az ízületi fájdalmaim és ugyan úgy tudok edzeni, mint régen.

Felsoroltakon kívül még számos előnye van, mint például a csontok erősítésében, a szövetregenerációkban, a szív egészséges működésében és még sorolhatnám, de akkor még holnap is ezt fogod olvasni. 

Érdemes kollagén kiegészítőt szedni?

Ahhoz, hogy elegendő kollagént (korábban ragasztóként emlegettük) tudjon termelni a szervezeted, brutál fehérje dús étrendet kell követned. Azért lássuk be, hogy ezt a testépítőkön (sokszor nekik sem) kívül szinte senki nem követi. Ráadásul még, ha be is vitted a megfelelő "alapanyagokat", akkor is még elő kell állítsa a szervezeted. Bár kérdésre kérdéssel nem válaszolunk még is ez adja majd meg Neked a legjobb választ. Te melyik autót választanád? Azt amit még neked kell összerakni, vagy azt amelyiket már legyártották?

Mai napig szedem a kollagént, így ha szeretnél erről beszélni, vagy érdekel én melyiket használom és ajánlom, akkor írj nekem üzenetet vagy keress meg az SXL Fitness Fogarasi termében. Bármikor szívesen segítek!